VCA gecertificeerd | Maatregelen bij gevaarlijke stoffen

Maatregelen bij gevaarlijke stoffen | Afzuigen | Scheiden | Ventilatie | Persoonlijke monitor | VCA gecertificeerd


3.1.17 Maatregelen bij (mogelijke) blootstelling aan gevaarlijke stoffen


1. Bron:
- Eliminatie: door geen gebruik te maken van een gevaarlijke stof.
- Vervanging: vervangen door een minder gevaarlijke stof. Voorbeeld: een verf met oplosmiddel vervangen door verf op waterbasis.
- Aanpassing: Voorbeeld: de grondstof niet in poedervorm gebruiken, maar in tabletvorm.

2. Plaatselijk afzuigen:
- Afzuiging van de gevaarlijke damp, gas of stofdeeltjes direct op de plaats waar de verontreiniging ontstaat. Voorbeeld: bij lassen

3. Scheiden van mens en bron:
Fysieke scheiding tussen de mens en de gevaarlijke stoffen of chemische processen door bijvoorbeeld een muur, gesloten reactorvaten, een trekkast/zuurkast.

3. Ventilatie:
Verontreinigde lucht naar buiten zuigen en schone lucht naar binnen brengen.

4. Gebruik persoonlijke monitor:
- Op borsthoogte dragen en niet onder de kleding.
- Testen voor gebruik of getest zijn voor gebruik.
- Te ondernemen acties bij alarm.


VCA gecertificeerd


---------------------------------

VCA oefenvragen

---------------------------------

1. Is eliminatie van de gevaarlijke stof een voorbeeld van brongerichte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden?


A. Eliminatie van de gevaarlijke stof is nooit een brongerichte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

B. Eliminatie van de gevaarlijke stof is een voorbeeld van brongerichte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

C. Eliminatie van de gevaarlijke stof is een voorbeeld van een beschermmaatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.


Keuze A...........Keuze B...........Keuze C

---------------------------------

2. Is het vervangen van een gevaarlijke stof door een minder gevaarlijke stof een voorbeeld van een brongerichte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden?


A. Het vervangen van een gevaarlijke stof door een minder gevaarlijke stof is een voorbeeld van een brongerichte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

B. Het vervangen van een gevaarlijke stof door een minder gevaarlijke stof is een voorbeeld van het scheiden tussen mens en bron maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

C. Het vervangen van een gevaarlijke stof door een minder gevaarlijke stof is enkel bij vloeibare gevaarlijke stoffen een voorbeeld van een brongerichte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.


Keuze A...........Keuze B...........Keuze C

---------------------------------

3. Is het aanpassen van de grondstof van poedervorm naar tabletvorm een voorbeeld van een brongerichte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.


Het aanpassen van de grondstof van poedervorm naar tabletvorm is een voorbeeld van een brongerichte maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

4. Is het plaatsen van een afzuiging boven de gevaarlijke dampen direct op de plaats waar de verontreiniging ontstaat een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden?

Het plaatsen van een afzuiging boven de gevaarlijke dampen direct op de plaats waar de verontreiniging ontstaat is een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

5. Is het plaatsen van een afzuiging boven de gevaarlijke gassen direct op de plaats waar de verontreiniging ontstaat een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden?

Het plaatsen van een afzuiging boven de gevaarlijke gassen direct op de plaats waar de verontreiniging ontstaat is een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

6. Is het plaatsen van een afzuiging boven de gevaarlijke stofdeeltjes direct op de plaats waar de verontreiniging ontstaat een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden?

Het plaatsen van een afzuiging boven de gevaarlijke stofdeeltjes direct op de plaats waar de verontreiniging ontstaat is een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

7. Is het plaatsen van een fysieke scheiding tussen mens en gevaarlijke stoffen een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden?

Het plaatsen van een fysieke scheiding tussen mens en gevaarlijke stoffen is een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

8. Is het plaatsen van een zuurkast tussen mens en gevaarlijke stoffen een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden?

Het plaatsen van een zuurkast tussen mens en gevaarlijke stoffen is een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

9. Is het plaatsen van een ventilatie die verontreinigde lucht naar buiten zuigt en schone lucht naar binnen brengt een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden?

Het plaatsen van een ventilatie die verontreinigde lucht naar buiten zuigt en schone lucht naar binnen brengt is een voorbeeld van een maatregel om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vermijden.

10. Hoe moet een persoonlijke monitor gedragen worden tijdens het uitvoeren van werkzaamheden in de omgeving van gevaarlijke stoffen?

De persoonlijke monitor moet op borsthoogte gedragen worden en niet onder kleding tijdens het uitvoeren van werkzaamheden in de omgeving van gevaarlijke stoffen.

11. Wanneer moet een persoonlijke monitor getest worden?

Een persoonlijke monitor moet getest zijn voor het gebruik.

12. Wanneer moet een werknemer op de hoogte zijn van de te ondernemen acties bij een alarm van de persoonlijke monitor?

Een werknemer moet altijd op de hoogte zijn van de te ondernemen acties bij een alarm van de persoonlijke monitor.

<< Terug
VCA --------------------------------------------------------------
1. Voorbereiden, bespreken en inspecteren van de werkzaamheden
2. Uitvoeren van werkzaamheden
3. Beheersen van specifieke gevaren
3.1 Gevaarlijke stoffen
...
3.1.15 Periodiek medisch onderzoek bij het werken met gevaarlijke stoffen
3.1.16 Prioiriteiten van de maatregelen bij (mogelijke) blootstelling aan gevaarlijke stoffen

--> 3.1.17 Maatregelen bij (mogelijke) blootstelling aan gevaarlijke stoffen <--

3.1.18 Wijze van opname in het lichaam
3.1.19 Vergiftigingsfactoren
...
3.2 Elektriciteit en straling
3.3 Brand en explosie
4. Beheersen van incidenten en noodsituaties



VCA gecertificeerd